Pause
Beskrivelse
Brief: At skabe et ventemøbel til Københavns Hovedbanegård – en imødekommende bænk, der bidrager til en behagelig rejseoplevelse, og som kan skaleres op og ned, så den passer til både små og store stationer.
Design: Et rum – i rummet. Mit udgangspunkt var de mange ikoniske buer i banegårdens arkitektur. Jeg ønskede at skabe et trygt og legende miljø, hvor flere møbler i kombination med metalbuer danner et rum i rummet. Et fleksibelt system med forskellige designs, der spiller sammen: En bænk, der kan benyttes fra begge sider, en rund bænk med plads til bagage og et højbord til en hurtig kaffe.
Beton har altid været en del af min hverdag – min far arbejdede hele sit liv i betonbranchen – så jeg var ikke i tvivl om, at bænken skulle støbes i dette materiale. Beton er levende, slidstærkt og kan holde i op til 200 år.
Pause er en enkel, legende bænk i fiberbeton. En skulpturel, organisk form med bløde kanter, der gør den indbydende og komfortabel. Buen over bænken er udført i metal med indbygget lys, så man altid kan føle sig tryg – en markør i mørket, et vartegn, man kan bevæge sig hen imod. Buen er konstrueret, så den kan placeres i forskellige retninger, hvilket gør det muligt at koble to bænke sammen i forlængelse af hinanden og derved skabe større sammenhængende ventemiljøer.
Beton kan tones i mange nuancer, men jeg valgte en lys grå for at give et lysende element i landskabet. Buen er rød – en reference til DSB’s farver. Bænken er behandlet med en overflade, der gør den modstandsdygtig over for graffiti og smuds.
En ventebænk, et samlingspunkt, en pause i rejsen.
DANMARKS
NÆSTE
KLASSIKER
EN STRUKTURERET PROCES - I HØJT TEMPO
At sige ja til Danmarks Næste Klassiker og designe et møbel på tre uger har været en intens proces, der har krævet kreativitet, struktur og hurtige beslutninger. Tiden har været en konstant udfordring, og det har været altafgørende at stole på min intuition.
For at udnytte den begrænsede tid bedst muligt har jeg arbejdet metodisk fra start. Den første uge har handlet om at fastlægge formen – uden et klart design ville processen løbe fra mig. Jeg har skitseret, klippet i papir og eksperimenteret med foldeteknikker for hurtigt at finde de store linjer. I tæt samarbejde med modelmager Morten Lyhne har jeg afsøgt produktionsmuligheder, hvor materialer og tidsramme har været afgørende faktorer.
Når idéen har taget form, har jeg bygget en hurtig mock-up for at teste proportioner og fornemmelse, før arbejdet med præcise mål og detaljer er gået i gang. Produktionen har krævet løbende justeringer, men én ting har været sikkert: Møblet stod færdigt lige til deadline – hver eneste gang.
AT HOLDE FAST I MIN DESIGNIDENTITET
Den største udfordring har været at skabe noget, der føles som mit eget, trods tidspres og programmets faste rammer. Jeg har insisteret på at bevare mit design-DNA og arbejde ud fra de værdier, der kendetegner min tilgang til formgivning.
Undervejs har jeg måttet træffe hurtige valg og eksperimentere mere end nogensinde før. Det har givet mig en dybere forståelse af mit eget potentiale og bekræftet, at jeg trives i en kreativ proces under pres. Nye materialer, teknikker og arbejdsmetoder – og ikke mindst et konstant kamera på mig – har tvunget mig til at tænke i nye baner og udfordre mine vante arbejdsmetoder.
At designe under tidspres har været en følelsesmæssig rutsjebane, hvor intensitet og begejstring er gået hånd i hånd. Men vigtigst af alt har det vist mig, hvor meget jeg kan rykke mig – og hvor stærkt mit drive for at skabe er.
